Voordat  we  aan de uitleg  van de  verschillende dansen gaan,  wat  is  stijldansen eigenlijk?

Stijldansen is een dansvorm waarbij gedanst word in paren. Behalve  dat het  om de  danskunst  gaat, zit er ook een groot sociaal aspect aan. Op dansles  ontmoet je andere mensen, maak je vrienden en doe je mee aan iets wat je bijna een heel leven bijblijft.

Stijldansen leuk om te bekijken, maar nog leuker om te   doen!
 

Stijldansen oudbollig? Na het  bekijken van strictly  come dancing en andere  programma´s waar stijldansen in voorkomt zul je er ongetwijfeld anders over denken.
Dans je op oude muziek? We houden de top 40 in de gaten of er een mooi nummer voorbijkomt. Bovendien worden ook covers van top 40 nummers gemaakt  die  soms het origineel overtreffen.

Stijldansen is  beweging, in onze dansschool krijg je die genoeg. Met dansen dans je de  stress  uit je  lijf  en werk je  ook aan je  conditie. Voor meer beweging hoef je niet persé naar een sportschool.

 

Iedere dans heeft zijn eigen regels en unieke karakter. Met de basisstappen kun je je als beginner goed redden op bruiloften en partijen.
Een gevorderde danser ontwikkelt een eigen stijl en diept samen met zijn danspartner elke dans verder uit.

Stijldansen bestaat  uit twee  categorieën: Ballroom, soms ook wel standaard dansen genoemd  en de  Latijns Amerikaanse dansen

In de Standaard-dansen vind je de:             In de Latin-dansen vind je de:
     
Engelse Wals                                                 Samba                       
Tango                                                             Cha cha
Weense wals                                                  Rumba
Slow foxtrot                                                   Paso Doble
Quickstep                                                       Jive
                                                                       Salsa

Rock & Rolll behoort niet tot  deze  2  categorieën, maar  word wel in een stijldansschool onderwezen.
Linedance:
Is  een solodans die  je  met  zijn allen in 'lijnen' danst. In elke  stijldansschool word één  of  meerdere  linedances  onderwezen.

 

De ballroom dansen:

Engelse wals
De Engelse wals staat ook wel bekend onder de naam 'Langzame Wals' en stamt oorspronkelijk uit de jaren twintig van deze eeuw. Wat betreft de karakteristieken van de bewegingen is deze dans een vermenging van de Weense wals, waarin veel wordt gedraaid, en de Slowfoxtrot, die met ruime passen gedanst wordt. Aan deze combinatie van swing-, pendel- en golvende bewegingen kan men het karakter van de dans als 'zacht en rond' typeren. De bijbehorende melodie en daarop gebaseerde muziek harmonieert met de dans en brengt de dansers in de juiste stemming.

Tango
Rond 1910 was de Tango één van de eerste 'gelopen' dansen en deed eigenlijk vanuit Argentinië in Europa zijn intrede als Latijns Amerikaanse dans, als Tango Argentino de la Plata. De Tango komt voort uit een Zuid-Amerikaanse volksdans, met elementen uit de cubaanse Habanera en de Milonga uit Uruguay. Karakteristiek voor deze dans is het contrast tussen scherpe en zachte bewegingen, zijn benadrukte dynamiek en de ietwat compactere danshouding. De scherp geaccentueerde bewegingen wordt door accenten in de muziek ondersteund en geeft de dans zijn niet met andere dansen te verwarren uiterlijk.

Weense Wals
Deze rondgaande dans in driekwartsmaat is ontstaan in de 18e eeuw uit Zuid Duitse en Oostenrijkse rondgaande plattelandsdansen. Rond 1790 was de Weense Wals in het revolutionaire Frankrijk een uiting van de burgerlijke vrijheidsuiting en is rond 1825 door toedoen van de muziek van Joseph Lanner en Johann Strauss de Weense Wals als Europese gezelschapsdans geworden. Met zijn gelijkmatige bewegingen doet hij snel vergeten, dat er slechts weinig figuren gedanst worden. Daarbij is het de Weense Wals gelukt om vanaf het begin van deze eeuw tot nu tot de populairste gezelschapsdansen gerekend te worden, en zelfs niet door de jeugd van vandaag de dag wordt gemeden. De weense wals komt aan bod vanaf de zilver cursus.

Slowfoxtrot
De grondvorm van de Slowfoxtrot zoals hij tot op heden nog wordt gedanst, werd aan het eind van de twintiger jaren vastgelegd. Hij is ontstaan uit danselementen van de 'Rag' en de 'Onestep'. Qua karakter van de bewegingen ziet men lichtheid, en vloeiende en ruimbemeten passen, welke men met een lichte golfbeweging de overgang van de dansfiguren vloeiend tonen. De Slowfoxtrot, in Duitsland ook wel Langzame Foxtrot genoemd, belichaamt de 'hogeschool van de danssport'. Deze dans leer je vanaf de cursus zilver ster.

Quickstep
In tegenstelling tot de Slowfoxtrot wordt de Quickstep pittig en overmoedig gedanst. Hij kwam rond de jaarwisseling vanuit Noord-Amerika naar Europa en heeft zich zeer snel verspreid. De voorlopers van de Quickstep waren de Cakewalk, Ragtime, Onestep en de Twostep. Met de Quickstep, ook wel omschreven als Foxtrot, werd ook de moderne dansmuziek ontwikkeld. Componisten hebben op basis van de Foxtrot talrijke ritmische combinaties ontwikkeld, zoals de, Polka-Fox, de Rumba-Fox en de Rheinlander-Fox.

De latin dansen:

Samba

De vrolijke Samba, gedanst in tweekwartsmaat, is met zijn huidige naam in 1924 overgewaaid uit het Zuid-Amerikaanse Brazilië, waar men, zeker tijdens de carnavalsdagen, niet zonder de Samba kan. Oorspronkelijk was het een vrolijke, lichtzinnige dans van de Bantu-negers. Reeds in de 17e en 18e eeuw werd de dans in koppels gedanst, en niet in rijen. In Europa werd de Samba door zijn vrolijke karakter ook meteen een favoriete dans en staat in het teken van carnaval en vrolijkheid. Tegenwoordig is de Samba één van de uitbundigste dansen van de Latijns-Amerikaanse sector. Vanaf de zilvercursus ga je met deze vrolijke dans aan de slag!

Cha-cha-cha
Deze dans vindt zijn oorsprong in het Zuid-Amerikaanse Cuba en is een vierkwartsmaat. Als 'uitvinder' van de Cha-Cha staat ene Enrique Jorrin te boek. Pas in 1953 werd de Cha-Cha in Europa geïntroduceerd, maar was dan ook vanaf die tijd een groot succes bij alle dansliefhebbers. Deze dans heeft als doel een 'kat-en-muis' spelletje tussen man en vrouw uit te beelden, een kokette flirt, en is derhalve een vooral zeer speelse en ritmische dans. Hij wordt pittig, of zelfs een beetje lichtzinnig en brutaal gedanst.

Rumba
Oorspronkelijk werd de Rumba voor het eerst in Afrika gedanst. De slaven die vanuit Afrikaanse landen naar Amerika werden getransporteerd, bleven, ondanks alle ellende, hun eigen cultuur trouw en dansten het langzame ritme met overgave. Toch ontkwam de Rumba niet aan latijns-amerikaanse invloeden. De huidige vorm van de dans heeft raakvlakken met de Habanera. Pas in de dertiger jaren kwam de Rumba naar Europa, om na 1945 'herontdekt' en verder ontwikkeld te worden door de Fransen. Tegenwoordig heeft de Rumba het predicaat 'Dans van de liefde' gekregen en beeldt vooral de liefdesperikelen tussen man en vrouw uit. De Rumba is bij uitstek een dans met erotische en uitnodigende bewegingen met grote nadruk op de heupbewegingen.

 

Paso Doble
Deze dans is de enige dans die zijn oorsprong in Europa vindt, om preciezer te zijn in Spanje. Hij heeft dan ook wat raakvlakken met de Flamenco. Dit is de enige dans waarin de mannelijke helft van het danspaar de hoofdrol speelt, hij beeldt namelijk de toreador uit, terwijl zijn dame de 'capa' is. De dans geldt als uitbeelding van het stierengevecht. In vroeger jaren heette de Paso Doble 'Paso Double', hetgeen letterlijk betekent: dubbele pas. Zo'n 'dubbele pas', komt regelmatig voor in de danspassen en is een teken van het temperamentvolle karakter van de dans. De paso doble komt aan bod vanaf de cursus zilverster.

De Jive
De hekkensluiter van de Latijns-Amerikaanse dansen stamt uit de Noord-Amerikaanse ghetto's en werd ook het meest recent in Europa geïntroduceerd, namelijk rond de Tweede Wereldoorlog en met name in de tijd van Boogie, Swing en Rock 'n Roll, waarop hij ook gebaseerd is. De oorspronkelijke benaming is Jitterbug, de Engelsen maakten daar Jive van. Het is een vrolijke dans die niet speciaal iets uitbeeldt. De dans wordt krachtig gedanst en er wordt, als men hem vergelijkt met de overige Latijns-Amerikaanse dansen, veel in 'gesprongen', waarin de maat van de muziek nauwgezet gevolgd wordt.